Svako godišnje doba nosi svoje namirnice ali za ljeto je sigurno da mu raznolikosti svježe dozrelih namirnica ne nedostaje.

Savjet: ne budite izbirljivi. Pripremajte hranu od onog što vam je taj tren dostupno. Možda neće biti svaki dan po želji ali će sigurno biti kvalitetno, a i nije baš kako svaki dan imamo prohtjeve 😉

 

Do zrelih sezonskih namirnica možete doći:

– ako imate svoj komad zemlje i vlastito uzgojeno

– ako imate dostupno uzgojeno od strane bliskog kruga ljudi (rodbina, prijatelji, susjedi). I ne, ne mislim na otuđivanje 😉 Često bude nekog viška, dogovorite se…

– ako imate svoja mjesta kupnje na tržnici koja drže uzgajivači. Ne prekupci

– ako znate za neku GSR (grupa solidarne razmjene) grupu, iskoristite je. Možda bude malo logističkog žongliranja ali nađe se domaće, povoljno, zanimljive količine, raznoliko.

 

Za sva ta 4 kanala specifično je da ne možete utjecati na ponudu. Pa čak ni ako imate svoj vrt. Uvijek bude iznenađenja. Ljeto je to koje odlučuje što će se i kada moći ubrati. I zato, pravo pitanje dana nije ‘što mi se danas jede?’ nego, ‘idem vidjeti što imam i što od toga mogu pripremiti’. Tu i tamo se nadopuni sa nekom namirnicom.

 

Nekoliko jednostavnih primjera od onog u sredini 🙂

– Špageti od tikvica – odlični za sve gdje inače idu i oni od tijesta. Računajte samo kako vam ih ipak treba nešto više za najesti se. Bačene na tavicu, doslovno na 30 sekundi (ako nabrojite minutu, prekuhali ste ih), prelivene sa maslinovim, odličan su prilog bilo čemu. Ako se dočepate mladih tikvica, takvi špageti mogu i sirovi na salatu. Rezalica se može naći u supermarketima (odlična je i za korjenasto povrće), a ako uguglate ‘spiralizator’ dobit ćete još nekoliko varijanti. Nisu sve na dobrom glasu. Pročitajte + i – za neke pa odvagnite. Ova vulgaris sa slike je odlično iskoristiva.

– Zapečeno povrće sa sirom, jajima, preliveno vrhnjem. Ovo može valjda koje god povrće je dostupno i mješavina kakva god. Povrće samo kratko prije prokuhajte, na par sekundi u vreloj vodi, kako bi se iscijedila tekućina, procijedite, pomiješajte sve sastojke i ubacite u pećnicu. Za 15tak minuta je gotovo.

– Salata od krastavaca sa kiselim vrhnjem, češnjakom i koprom. Ovo je često bilo u bakinoj kuhinji. A ako netko zna što valja… Nakon što krastavce narežete na tanke ploškice, posolite ih i ostavite stajati u zdjeli. Pustiti će vodu. Ocijedite ih, malo žmiknite i pomiješajte sa vrhnjem, češnjakom, koprom. Nemojte ponovno soliti. Što je salata hladnija, veći je gušt 😉

– Smutljivac (smoothie) za razbuđivanje.

Može i prije kave:

krastavac, neko mlado lišće (blitva, špinat, raštika), nešto lišća peršina, celera (ako vam nisu preintenzivnog okusa), banana, žlica kokosovog ulja (kad zblendate rasporediti će se), pola limunovog soka, med (ako treba), voda i na kraju led. Mašti na volju, al ovaj provjereno razbuđuje.

Leave a Reply