Ljeto bez sladoleda ne postoji. Dostupan je na svakom koraku, trgovini, supermarketu.
Zašto raditi svoj? Nekoliko razloga:
– imate u kuhinji do bola zrelo voće za koje ne znate jel bi ga pojeli ili bacili. Ne trulo. Ono zrelo sa hrpom vinskih mušica okolo. Pa se želite riješiti mušica (usput, životni vijek im je 2 dana 😉 )
– želite lagani desert, sladoled i želite biti sigurni kako je ‘lagan’. Ali ne baš prelagan. Mora ostati i veselja u njemu pa kontrolirano ostavimo veselje gdje nama paše, a ne industrijskom pogonu.
– imate klince koji su u stanju svakih sat vremena žicati ‘ja bi sladoled’. Nije da ga trebaju jesti svakih sat vremena ali u ovom, za njih, stvarno nema ičega problematičnog. Naprotiv, kontroliranim odabirom namirnica imate užinu (dve, tri…)
– jako volite sladoled i dosta vam je hrpetine dodataka koji budu u ovima u trgovinama… To vam piše onim jako sitnim slovima na x jezika na omotu minimalne veličine i treba vam povećalo i ukoliko imate dobar vid.
– baš želite sladoled okusa kojeg nema nigdje. Recimo, od smokve 🙂
Mašti na volju. Potrebno vam je:
– jogurt (masniji) ili neki drugi fermentirani mliječni proizvod ili slatko vrhnje (NE! biljno za šlag. Samo ono mliječno, slatko, idealno bez karagena ako ga nalazite)
– zrela banana (da kremastu strukturu i slatkoću koju onda ne trebate dodavati)
– voće. Birajte zrelo! Koje god vam srce želi.
– blender ili štapni mikser
– kalupi za sladolede ili male plastične čašice u koje stavite malu žličicu (ovo je za silu. Preporučam nabavku kalupa od plastike koja je zamišljena za ovu svrhu)
Voće ogulite od kore, ubacite u blender ili zdjelu ako radite sa štapnim mikserom. Dodajte jogurt ili vrhnje ili kombinaciju. Slatko vrhnje ne treba tuči u šlag. Samo ga ubacite. Zblendajte, probajte, dodajte ako treba med, cimet, vaniliju, komadiće voća ako ih želite, ulijte u kalupiće i stavite na 10tak sati u zamrzivač. Kad ih krenete vaditi iz kalupa, stavite ih na par sekundi pod mlaz tople vode.
Na slici su kombinacije: jogurt, banana, breskva i jogurt, banana, višnja
Uživajte!

Leave a Reply