U kasno ljeto pa kroz jesen kreću dozrijevati tikve i bundeve. Od tada ih možemo naći na tržnicama, trgovinama. Neki put ostanem zbunjena kad dobijem pitanje ‘pa dobro, a što radiš sa tim tikvama?’. Sa njima se može skoro pa sve što vam padne na pamet. U biti poprilično beskoristan odgovor. Što bi to SVE bilo:

  • Juhe – krem. U već postojeći temeljac skuhajte kockice tikvi, ako vam je pri ruci ubacite povrće od kuhanja temeljca, dodajte maslac, vrhnje, prođite štapnim mikserom, začinite. Možete poslužiti sa naribanim sirom, kratko preprženim sjemenkama…
  • U varivima – odlično ih zgusnu. Brzo se skuhaju pa ih dodajte na pola kuhanja ostalih namirnica
  • Pirjane (kratko, ne treba im puno) sa češnjakom i rezanim kupusom ili nekim drugim zeljastim povrćem.
  • Pečene u pećnici umjesto krumpira. Odlična zamjena za uobičajeni škrobasti krumpir. Zapravo, u većini situacija gdje bi koristili krumpir, možete koristiti tikve.
  • Pire. Može samostalno, može sa nekim drugim povrćem zanimljivim kao pire: cvjetača, celer
  • Pečene u pećnici kao desert (lagano pokapane medom, posute cimetom)
  • U muffinima – daju komponentu vlažnosti i odlično zadržavaju sočnost.
  • Sigurno ima još nešto

Jesenske tikve i bundeve imaju debelu koru. Zadaje malo glavobolje kod čišćenja ali je odlična za čuvanje ploda. Nabavljenu tikvu slobodno možete čuvati na sobnoj temperaturi, na nekoj polici u kuhinji, smočnici i po nekoliko tjedana. Savršene su za nabavljanje na veće količine. Ipak nemojte pretjerati jer da tikva ostane sačuvana potrebna joj je kora u savršenom stanju. Iz tog razloga nastojte nabaviti baš takve, čitave i nigdje natučene. Butternut tikvu (na fotografiji svjetlije narančasta) najlakše ćete oguliti ako ju prethodno narežete na šnite debele po 1-2cm. Okrugle tikve (hokaido (tamno narančasta), bundeve…) prvo narežete na tanje kriške pa gulite koru. Od onih velikih narančastih bundeva (turkinja), možete iskoristiti i koštice.

Iako su jesenski plod, bojom neodoljivo podsjećaju na ljeto. Sakupile sunce pa nam ga čuvaju ☺

Leave a Reply