Htjeli mi to ili ne, upala mišića pogodit će nas kad-tad. Pa čak i ako nismo u treningu. A ako jesmo, samo je pitanje vremena. Zapravo, nije pitanje vremena, upaliti će nam se neki mišić čim ga krenemo koristiti malo više, malo jače, malo brže, malo intenzivnije, malo drugačije nego što je za njega uobičajeno. Neki put ćemo je osjetiti više, neki put manje, a nećete vjerovati, puno puta ju niti nećemo osjetiti (treneri, hvala na ovima).

Ako ste taman krenuli sa treninzima, bilo općenito, bilo nakon neke pauze, šanse za upalu su veće. Ukoliko ste u treningu i ne stižete se odmoriti, oporaviti, šanse za upalom su vam isto veće.
Ako krenemo u diskusije o upalama mišića, naletiti ćemo na razne stavove. Neki malo vuku i na mazohističke, al dobro. Kako god, jednom kad se neki mišić upali, imamo želju i potrebu da što prije prestane biti upaljen i dođe na svoje. Dakle, taj poriv je prirodan i treba ga poštivati ☺ Što god radili, mišić je odradio svoje i sad treba doći sebi. Jedna stvar koja mu je potrebna je odmor, a druga, hranjive tvari. Hranjive tvari dobiti će, a od kud drugdje nego iz hrane.

Pa kako pomoći hranom?

Pod prvo nije hrana, nego voda. Rehidrirajte se i ne dozvolite eventualnu dehidraciju. Krv hrani mišiće putem kapilara. Za dobru cirkulaciju potrebno je biti hidriran. Birajte lako probavljive bjelančevine koje ne opterećuju probavni sustav. Čisto meso, riba. Ne prerađevine. Kada nastupi upala mišića radi se o sitnim napuknućima na mišićnim vlaknima koje signaliziraju kako je mišić potrebno nadograditi. Mišić gradimo bjelančevinama. Osigurajte tijelu vitamin C. Važan je u stanju oporavka. Najbolje kroz svježe povrće, voće. Usput unesete i druge hranjive tvari.
Namirnice za koja su neka istraživanja pokazala kako imaju protuupalna djelovanja su trešnje i ananas. Probajte ako imate priliku. Začin koji ima protuupalno djelovanje, odličan miris i fantastičan je u kakau je cimet. Cimet možete ubaciti gdje god vam paše. Kakao je samo primjer. Usput unesete i magnezij. Pomaže u opuštanju mišića i neophodan je za izmjenu hranjivih tvari.
Izbjegavajte hranu koja opterećuje organizam. Industrijski obrađena hrana, jako začinjena hrana, zasoljena hrana. Hidrogenizirana biljna ulja pojačavaju upalne procese, ako ih niste već izbacili iz prehrane, izbjegavajte ih i/ili izbacite za vrijeme upala. Svakako izbjegavajte šećere i namirnice bogate njima. Višak šećera isto pojačava upalne procese. Mlijeko i sirevi također. Slobodno ih preskočite na koji dan. Medikamenti vam uglavnom nisu potrebni. Upala mišića traje do oko 2 dana. Toliko se da izdržati 😉
Ne zatrpavajte tijelo tvarima koje ga opterećuju. Svaka namirnica u izvornom obliku biti će korisna. Pomognite procesu oporavka i nadogradnje ☺

Leave a Reply