LAŽNO TIJESTO od… ?

Razmišljate o promjeni prehrane i zaglavili ste na tradicionalnoj tjestenini koja nas je godinama naučila na svoju praktičnost i okus. Znate kako bi htjeli smanjiti ili izbaciti proizvode od tijesta (brašna) i željeli bi povećati konzumaciju povrća.

Evo prijedloga. I dajte mu šansu jer se stvarno isplati i okusom i kvalitetom i praktičnošću.

POTREBNO:

  • 1 manja glavica cvjetače – samo cvjetići bez lišća i velikih komada stabljike (to sačuvajte za jušni temeljac)
  • 1 brokula – samo cvjetići
  • 2 cijela jaja + 3 bjelanjka
  • Prstohvat soli

Cvjetaču i brokulu usitniti u sjeckalici (sirovo ostaje, ne kuha se!), dodati sol, jaja i bjelanjke i sve pomiješati. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje i gore ravnomjerno rasporediti smjesu. Slobodno dlanovima malo utisnuti i poravnati. Staviti u pećnicu na oko 170°C sa ventilatorom ako ju pećnica ima na 10-15min. Kad počne mijenjati lagano boju na rubovima, podloga (tijesto) je gotovo. Ostaviti da se malo ohladi i zajedno sa papirom razrezati na željenu veličinu. Papir odvojiti kod slaganja u željeno jelo, a do tada slobodno može i stajati tako u hladnjaku dva do tri dana.

A kad imate podlogu od nje možete raditi LASAGNE koje punite sa nadjevom po želji (preporučam dodavanje veće količine povrća u kombinaciji sa mesom, umakom rajčice, vrhnjem i nešto sira), SENDVIČE koji mogu poslužiti kao praktičan užina, gablec, za ponijeti na izlet, a priča se kako ovakva podloga može odlično odglumiti i tijesto za PIZZU.

Mašti na volju, dobar tek i zazelenite