Da, da sezonske namirnice su najbolji izbor. I da, ono što pojedina sezona nudi to nam je najprirodnije, najjednostavnije, trebalo bi biti i najsmislenije za konzumirati. Ali opet imamo „ALI“.

Kako god okrenuli, u prehrani nema crno-bijelog. Ruku na srce, u prehrani imamo sve boje. I što više boja imamo, na boljem smo konju. Onda? Trebamo li konzumirati zamrznuto ili čak vlastitim angažmanom pridonositi količini zamrznute hrane?

Pa ovako, ako imamo višak ili pristup višku zdravih, svježih, zrelih, mirisnih, obojanih namirnica, bio bi totalni debilizam ostaviti ih da istrunu, baciti ih, ignorirati ih, ne napraviti nešto sa njima, ne spremiti ih za vrijeme kada bi inače slinili za njima. Bilo koja namirnica koja je svježe pripremljena više će nas nahraniti nego ona koja je prije pripreme zamrznuta. Opet velika je vjerojatnost veće hranjivosti zamrznute namirnice, one domaće uzgojene, u pravom trenutku ubrane, svježe, zdrave, zrele, mirisne, obojane, nego iste te iz supermarketa, skroz van sezone, ubrane poluzrele, koja preživljava isključivo na aparatima, kemikalijama, pod pravom bojom svijetla glumi zrelost i usput je obišla svijet u 80 dana.

Dakle, ako imate domaću, zrelu namirnicu, isplati ju se zamrznuti i uživati u njoj van sezone.

Nekoliko savjeta kako zamrzavati:

 • Namirnica mora biti taman zrela, svježe ubrana
 • Ne smije biti natučena, nigdje trula, uvenuta
 • Namirnica se očisti, opere, nareže ili natrga na dimenziju koja nam je potrebna
 • U pravilu, povrće treba blanširati
  • na kratko prokuhati (kad voda sa namirnicom zaključa, doslovno 10tak sekundi je dosta), čime se uništava većina bakterija koje bi pokrenule proces kvarenja
  • pa onda naglo ohladiti (ocijediti vrelu vodu i ubaciti povrće u posudu sa što hladnijom vodom i po mogućnosti sa ledom) čime se zaustavlja proces kuhanja i time gubitak hranjivih tvari
 • Ohlađene namirnice potrebno je što više ocijediti, obrisati, osušiti od viška vode, spremiti u vrećice za zamrzavanje. Spremajte radije u manje porcije nego u veće hrpe. Uvijek je lakše iskoristiti 2 manje porcije ili ih kombinirati nego razbijati veće hrpe.
 • Povrće koje u sebi sadrži puno vode (tikvice, paprike, patliđani…) bolje je do pola pripremiti kratkim pirjanjem (tikvice ocijediti i prije pirjanja) na ulju dok ne ispari višak vode. Pirjano povrće zgodno je zamrzavati u mješavinama koje inače koristimo i tako dobijemo obrok već na pola gotov.
 • Bobičasto voće direktno se zamrzava bez termičke obrade
 • Pripremljene paketiće potrebno je što brže zamrznuti. Ako je potrebno prije zamrzavanja označiti što je u njima. Staviti u duboko zamrzavanje na najnižu temperaturu koju vam kućni zamrzivači omogućavaju.
 • Zamrznute namirnice potrošite taman prije nego kreće nova prirodna sezona istih tih svježih.

 

Jedan logički trening za odabir namirnica – namirnica po želji:

 • Svježa domaći uzgoj vs. svježa ind. uzgoj = 1:0
  Iz aviona očito
 • Svježa domaći uzgoj vs. zamrznuta domaći uzgoj = 1:0
  Obradom namirnice prije zamrzavanja i sami spori proces zamrzavanja uzme dio hranjivosti
 • Svježa ind. uzgoj vs. zamrznuta domaći uzgoj = 0:1
  Namirnica u supermarketu, van sezone, nikad nije ‘svježa’, i vrlo vjerojatno je u procesu rasta, transporta, skladištenja prošla i prolazi svašta. Domaća namirnica je domaća namirnica i točka.
 • Zamrznuta ind. uzgoj vs. zamrznuta domaći uzgoj = 0:1
  Domaći uzgoj ipak je u prednosti pred naprednim procesom industrijskog zamrzavanja. Plus, bez obzira na odlične tehnike zamrzavanja, proces transporta i skladištenja mogu biti s greškama i staviti pred nas paket koji je više puta odmrzavan.
 • Zamrznuta ind.uzgoj vs. svježa ind. uzgoj = 1:0
  I jedna i druga namirnica prolaze jednaki tretman u uzgoju. Prednost imaju namirnice koje su zamrznute jer se moraju brati zrele i zamrzavati zdrave i neoštećene. Kod kupnje zamrznutog birajte pakete u kojima namirnice nisu sljepljene. Kad su bobice ili što god formirane u grude one su se barem jedan put krenule odmrzavati.

Varijablu kiseljenja, ukuhavanja, sušenja dodajemo drugom prilikom ☺

Leave a Reply