Avokado je namirnica koja nije tipična za našu kuhinju. Po nekoj logici, u potpunosti logičnoj logici, onoj jedimo domaće i sezonsko, ne bi niti trebao biti u našoj kuhinji. Pa u krajnjoj liniji ako ga ne uključite u obroke, sigurno nećete niti napraviti grešku. Ali ajmo ubacit poneku iznimku u logičnu logiku, napravit zbrku i tu i tamo drmnut avokado 🙂
Zašto?
Okus mu je neutralan, tekstura kremasta i može se ubaciti u razna jela. Ako krenete kopati po internetu naći ćete ga u juhama, umacima, salatama, rižotima, sa tjesteninama, kao prilog, u napitcima, desertima. Ako i nemate neki recept specifičan za avokado, skoro pa gdje god da ga ubacite, biti će ok. Ako ga počnete jesti samog, možda će vam se učiniti kako mu je okus po ničemu ali malo ‘težak’. U biti se radi o tome da je avokado masna namirnica i je, malo je ‘težak’. 15% odlazi na masnoće dok recimo 7% na vlakna, a manje od 1% na šećere. Samim time vrlo je zasitna namirnica. Izvor je vitamina topivih u mastima A, E i K te nekih vitamina B kompleksa ali i vit C.
Kako ga krenuti koristiti?
Pa kako nije namirnica koju ćemo ubaciti u puricu s mlincima, iako možda bi i ispalo ok, savjetujem da tu i tamo pronađete neki interesantan recept. Dok ne nađete i da se ipak malo naviknete na okus i teksturu, savjetujem da ne komplicirate previše i ubacite ga u one kombinacije gdje ćete ga moći osjetiti, a ne u potpunosti zakamuflirati. Neka salata, omlet sa komadićima avokada, shake odlične su kombinacije. Pola avokada je u redu količina. Drugu polovicu nakapajte limunovim sokom, zatvorite u nešto i u hladnjak do najviše drugog dana.
Koji avokado kupiti?
U trgovinama su uglavnom nezreli jer kao takvi podnose transport i skladištenje. Ako ih popipate, tvrdi su. U redu su za kupiti. Ostavite stajati u prostoriji još koji dan i dozrjeti će. Ako u trgovini naiđete na mekani, tako da ostane lagano udubljenje prsta u kori, on je zreo. Tada samo pazite da nema vidljivih oštećenja (pritisaka, zareza…) jer je vrlo vjerojatno na tom mjestu počeo trunuti. Zrelom avokadu, meso se žlicom u potpunosti lagano odvaja od kore. Ukoliko razmišljate kupiti onaj bio ili ‘običan’, razlika u cijeni nije mala, a s obzirom kako mu je kora poprilično debela i ne konzumira se, dobit sa bio avokadom i nije toliko značajna. Pogotovo kad imamo na umu da na jednak način putuju do nas i definitivno nije autohtona namirnica.
Ako obratite pažnju na fotografije po netu, uglavnom će biti prikaz nezrelog avokada. Ruku na srce, ljepše poziraju dok su mladi. U edukativne svrhe naša slika je onog zrelog 😉

Leave a Reply