Zazipana energija u pločicama – više od recepta

Ovaj recept podložan je promjenama u ovisnosti što imamo od namirnica i za što nam treba. Nastao je od recepta za tanke, hrskave, slane krekere. Taj recept i dalje ima smisla i odličan je kad se žele napraviti grickalice, a da nisu bezvezno trpanje junk fooda u sebe. No radeći te krekere došla sam do zaključka kako je u povezivanju sastojaka dovoljan bjelanjak​ i kako sastojci mogu biti skoro pa bilo koji te ih možemo kombinirati po željama i potrebama. I sad se možete pitati kakvim potrebama. Ako nije redovan obrok, o kakvoj potrebi je riječ?

U prvom redu, rezultat nikako ne može ispasti niske kalorične vrijednosti pa možemo reći da trebamo imati razlog kada navaliti na te pločice. Pa jel’ trebamo navaliti? A ne trebamo, ali teško je stati pa je zgodno računati kako ćemo ih jesti dok ih ima. Ali i za to postoji poneki trik. Gotove pločice, odlično se čuvaju u hladnjaku ili zamrzivaču. Mogu se napraviti unaprijed, zapakirati i spremiti u zamrzivač. Po potrebi se izvadi neki broj komada, ostavi 10tak minuta na sobnoj temperaturi i imate ih kad vam trebaju.

Kad nam ono trebaju?
Kada znamo kako ćemo trebati veću količinu energije kroz duži period, a da nam ne odgovara opterećivanje probavnog sustava volumenom hrane. Uz to, imamo u sebi određenu količinu nervoze i možda nam tad i nije do hrane, a ipak znamo da nam neka energija treba. Zapravo znamo kako nam treba energija za punit potrošene rezerve i ona koja će se vremenom oslobađat, a da nam ne izazove nagli pad. Nadoknađivanje izgubljenih minerala je isto dobro došlo. Dušu daju za fizički (i psihički) stresne situacije koje se protegnu kroz cijeli dan. Ne zamjenjuju obrok! Ali nekim danom nam ni obroci ne polaze za rukom.

Sastojcima možemo manipulirati. Ako se želimo riješiti šećera iz prehrane, iz sastojaka izbacimo suho voće, med. Ostaju uglavnom masti. Ako nešto ne volimo, nemamo, ne podnosimo, raspoloživih sastojaka je dovoljno za bezbroj kombinacija. Ako računamo da nam treba i nešto bjelančevina, u principu su tu. Bjelanjci su bjelančevine, a od ‘zrnatog’ kikiriki, badem ih imaju pristojnu količinu. To nisu neke lude količine, ali su dovoljne da ne padamo u nedostatke za taj neki kraći period.  Bučine sjemenke, bademi, suncokretove sjemenke nadoknađuju magnezij. Sezam kalcij. Kalija ima u skoro svakom sastojku. Natrija minimalno ali dovoljno (osim ako ne ubacimo posoljeni kikiriki što bi svakako trebali izbjeći jer ćemo unijeti preveliku količinu kuhinjske soli koja će nam smetati kod rehidracije i poništavati će učinak magnezija). Ako ubacimo lanene kratko samljevene sjemenke i chia sjemenke, nažalost pečenjem ćemo uništiti neke sastojke, ali ostaje im svojstvo da na sebe u kraćem periodu vežu vodu koja se oslobađa u probavnom procesu i pomažu rehidraciji tijekom trajanja napora. Prethodno je potrebno piti vode.
Kao glavni izvor energije jesu masti. Zato ovo i je odlično za dugotrajniji fizički stres. Pečenje traje relativno kratko i idu prethodno sirove, neobrađene namirnice i u tom procesu ostaju uglavnom sačuvane. Kako treba dodati nešto masnoće, svakako bi bilo dobro da je to kokosov maslac/ulje.

Još jedanput, količine ‘zrnatog’ su podložne promjenama. Ovo je, recimo, prijedlog.

– 1 šalica sjemenki MLJEVENOG lana i/ili zlatnog lana i/ili sezama (kako čega ima. Ukupna količina ako je kombinacija) – ako lan nije mljeven, samljeti na koju sekundu u mlinčiću za kavu
– 1 šalica sjemenki suncokreta – grubo sjeckane u sjeckalici zajedno sa orašastim
– 1 šalica grubo sjeckanih badema i/ili oraha i/ili lješnjaka
– 1 šalica grubo sjeckanog kikirikija (isključivo nesoljenog, suho prženog ili očišćenog iz ljuske)
– 1/2 šalice kokosa (onog za kolače)
– sušeno voće po želji: datulje, smokve, grožđice, brusnice – obično bude oko jedne šalice. Veće voće nasjeckati na veličinu manjeg
– 4-5 žlica neke masnoće: kokos ulje ali može poslužiti i maslo, maslac, maslinovo
– 2-3 žlice meda (Nije nužno. Med ne povezuje sastojke)
– 4 bjelanjka (žutanjke u omlet ili kud god)
– 2-3 žlice vode ako treba

Vilicom pomiješati sjemenke, orašasto, kokos, voće. Dodati otopljenu masnoću/ulje, med i bjelanjke (ne treba ih prije mutiti). Smjesa bude gusta i skoro pa u jednoj grudi. ako je previše razmrvljena i trusi se onda se doda to nešto malo vode. Ako je i dalje razmrvljena onda dodati još jedan bjelanjak.

Na plitki lim staviti papir za pečenje, prebaciti smjesu na papir, prebaciti još jedan papir za pečenje na smjesu i izvaljati valjkom na nekih 0,5cm debljine. Prije valjanja malo utisnuti rukama. Maknuti gornji papir i staviti u pećnicu na 15tak minuta na 150°C. na ventilaciju ako je pećnica ima. Bez ventilacije će se peći nekih 5min duže. Uglavnom, kada rubovi počinju poprimati žućkastu boju, gotovo je. Ohladiti i rezati. Može se razrezati i prije pečenja pa rezovi budu uredniji.

Leave a Reply